zkuste letos prožít

Vánoce bez násilí

#VanoceBezNasili
Vánoční kapr

Jaký je smysl Vánoc?

Vánoce slavíme jako svátky klidu a míru. Neplatí to však pro všechny, rozhodně ne pro naše zvířecí přátele, kteří ve jménu těchto svátků paradoxně umírají násilnou smrtí.

V současné době považujeme za tradiční vánoční pokrm kapra. Nejde přitom o nijak hlubokou tradici. Pevná vazba Vánoc a smaženého kapra se ustálila až v 50. letech 20. století. Česká kuchyně přitom skýtá řadu mnohem starších, skutečně tradičních pokrmů jako např. houbový kuba nebo hrachovka. 

Zamyslete se nad tímto vánočním paradoxem a položte si otázku, zda nechcete letos oslavit raději Vánoce bez násilí.
1. Nekupujte kapra

1. Nekupujte kapra

Čím méně jich lidé koupí letos, tím méně jich bude v příštích letech takto trpět. Poptávka určuje nabídku.
2. Nevypouštějte kapry

2. Nevypouštějte kapry

Nepouštějte je do řeky ani do rybníka. Po všem, co zažili, jsou zranění, nemocní, hladoví, oslabení a neschopní přežít v přirozeném prostředí. Jejich smrt by byla pomalá a bolestivá. Pamatujte též na bod 1.
3. Vánoce skutečně bez násilí

3. Vánoce skutečně bez násilí

Protože produkce jakýchkoliv živočišných produktů s sebou nese utrpení zvířat, zkuste si na Vánoce dopřát ryze veganské menu. Inspiraci najdete v našich receptech.

Jak kapři trpí

Patří násilí k Vánocům? Samozřejmě, že ne! Vánoce jsou přece svátky klidu, míru a lásky. Jak si pak ale vysvětlit, že lidé na oslavu těchto svátků každoročně s úsměvy na tvářích způsobují milionům živých bytostí strach, bolest, nemoc, dušení, hlad a smrt?
video-kapri-2.jpg
* Záběry pořízeny při výlovu rybníků v ČR v roce 2018. Část záběrů je staršího data od aktivistů z ForFreeLife.

Cítí ryby bolest?

Mnoho lidí si myslí, že ryby necítí bolest, protože nekřičí, ale je to velký omyl. Z hlediska anatomického i fyziologického lze jednoznačně řízi, že systém vnímání bolesti funguje u ryb prakticky totožně jako u koček, psů a lidí. Chcete-li lépe porozumět tomu, jak tuto vánoční tradici vnímají ryby, zkuste si představit zanedbané a zraněné psy, kteří jsou prodáváni v přeplněných klecích.

Recepty

Dopřejte si štědrovečerní večeři bez krutosti

HLÍVA A LA RYBA

HLÍVA A LA RYBA

Nejprve z oleje, soli, pepře a provensálského koření vytvoříme marinádu. Touto marinádou potřeme hlívu a necháme pár hodin odležet. Z houby lehce vyždímáme olej. Zabalíme do plátku namočené řasy (nori nebo kombu) a upevníme...
nekapr ovesný

nekapr ovesný

Vločky smícháme s uvařeným nahrubo nastrouhaným celerem, směsí rybího koření, sojovou omáčkou, možno i lžící nori vloček a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme namočené v lednici alespoň 3-4 hodiny (nejlépe přes noc)...
bramborový salát

bramborový salát

Brambory uvaříme ve slupce (20 minut), mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme (15 minut) v osolené vodě s pepřem, octem a trochou cukru. Trochu vody z vaření zeleniny pak můžeme po vychladnutí přidat do hotového salátu...
Houbový kuba

Houbový kuba

Sušené houby necháme ve studené vodě několik hodin nabobtnat, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek...

Newsletter

V předvánočním období vám zašleme recepty na chutná vánoční jídla bez násilí. Dozvíte se, jak se při štědrovečerní večeři obejít bez kapra, kde nakoupit potřebné suroviny, jak na pečení bez másla a mnoho dalších vánočních tipů.

Na Vánoce si kapra nedám

Připojte se k události na facebooku a pozvěte přátele

Spolupracujeme