HLÍVA A LA RYBA

HLÍVA A LA RYBA

Ingredience receptu:
Hlíva ústřičná, plátkové mořské řasy (nori či kombu), řepkový olej, sůl, pepř, provensálské koření, mouka, strouhanka.


Postup:
Nejprve z oleje, soli, pepře a provensálského koření vytvoříme marinádu. Touto marinádou potřeme hlívu a necháme pár hodin odležet. Z houby lehce vyždímáme olej.

NEKAPR OVESNÝ

NEKAPR OVESNÝ

Ingredience receptu: 

Větší celer (350g - 400g po oloupání), sáček ovesných vloček (500g), půl sáčku rybího koření, nori vločky (nejsou nutné), 2 lžíce sojové omáčky, 1/4 - 1/2 l zeleninového vývaru (např. z kostky), strouhanka, olej na smažení.

BRAMBOROVÝ SALÁT

BRAMBOROVÝ SALÁT

Ingredience receptu: 

5 brambor, 1 cibule, 1-2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, sůl, pepř, cukr, ocet, kyselé okurky, 1 - 2 lžíce plnotučné hořčice, sojanéza. Příp. možno také 200g bílého tofu, kurkuma a černá sůl (alternativa vajec)

Postup: 

Brambory uvaříme ve slupce (20 minut), mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme (15 minut) v osolené vodě s pepřem, octem a trochou cukru. Trochu vody z vaření zeleniny pak můžeme po vychladnutí přidat do hotového salátu.

HOUBOVÝ KUBA

HOUBOVÝ KUBA

Ingredience receptu: 

300g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce rostlinného másla (či olej), drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl

Postup: 

Sušené houby necháme ve studené vodě několik hodin nabobtnat, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme.

SMAŽENÝ CELER A LA KAPR

SMAŽENÝ CELER A LA KAPR

Ingredience receptu: 

Celer, ocet, sůl, pepř, koření "na ryby", trojobal nebo hraška, olej

Postup: 

Celer nakrájíme na půlkolečka (silnější) a na minutu vhodíme do vroucí osolené vody s octem (1 lžíce). Vyndáme, osolíme, opepříme, přidáme koření na ryby dle chuti (rozmarýn, oregáno, tymián apod.). Obalíme v hrašce vegan dle návodu nebo v trojobalu a osmažíme.

SOJOVÝ ŘÍZEK

SOJOVÝ ŘÍZEK

Ingredience receptu: 

Sojové plátky (prodávané sušené), 1-2 lžíce sojové omáčky, pepř, sůl, plnotučná hořčice, česnek, mouka, strouhanka, olej.

Postup: 

Sojové plátky vaříme ve vodě s kostkou zeleninového bujónu a lžící sojové omáčky asi 10 minut. Poté scedíme a vymačkáme přebytečnou vodu. Plátky opepříme, osolíme, potřeme trochou hořčice, utřeným česnekem a obalíme ve veganském trojobalu. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova po obou stranách. Podáváme s chlebem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem a plátkem citrónu.

VEGANSKÁ VÁNOČKA

VEGANSKÁ VÁNOČKA

Ingredience receptu: 

300 g hladké mouky, 300 g celozrnné hladké mouky, 1/2 droždí (+ trochu vody + hladká mouka - vše dohromady půl hrnku), 200 g cukru, 1 - 1 a 1/2 hrnku (240-360 g) rostlinného mléka (kokosové, ovesné, rýžové, sojové), šťáva z 1 citronu, 100 g rozinek, 8 lžic tekutého kokosového tuku (cca 100g)