Vánoce bez násilí
1. Nekupujte kapra. Čím více jich lidé koupí letos, tím více jich bude v příštích letech takto trpět.

 2. Nepouštějte je do řeky ani do rybníka. Po všem, co zažili, jsou zranění, nemocní, hladoví, oslabení a neschopní přežít v přirozeném prostředí. Jejich smrt by byla pomalá a bolestivá. Pamatujte též na bod 1.

 3. Protože i produkce jiných živočišných produktů, jako je maso, mléko nebo vejce, v sobě nese utrpení zvířat, zkuste si na Vánoce dopřát ryze veganské menu. Navštivte místní prodejnu zdravé výživy a objevte chutné a etické alternativy rostlinného původu.


Recepty
Vegeryba s bramborovým salátem
Tradiční houbový kuba
Smažená hlíva ústřičná

Znáte-li jakýkoliv vánoční recept rostlinného původu, neváhejte a zašlete nám jej na e-mail: info @ vanocebeznasili.cz


Vegeryba s bramborovým salátem

Vegeryba:
  • jeden středně velký, uvařený, nahrubo nastrouhaný celer
  • sáček ovesných vloček
  • směs rybího koření
  • sojová omáčka
  • zeleninový vývar (může být z kostky)
  • strouhanka nebo hraška
  • sojový nebo slunečnicový olej na smažení

Vločky (mohou být i pomleté na masovém mlýnku) smícháme s uvařeným nahrubo nastrouhaným celerem, směsí rybího koření, 1-2 lžícemi sojové omáčky a zalijeme cca 1/4 - 1/2 l zeleninového vývaru. Necháme namočené v lednici aspoň 3-4 hodiny (nejlépe přes noc). Poté před podáváním zahustíme strouhankou do hustoty hmoty karbenátkového těsta a tvoříme porce ve tvaru rybek. Obalované buď ve strouhance nebo v těstíčku z hrašky smažíme na oleji.


Bramborový salát s kořeněnou majonézou:
  • 1 kg ve slupce vařených brambor nakrájených na krátké hranolky nebo kostičky
  • 1 sklenička sterilované zeleniny (salátová směs - mrkev, celer, petržel nebo cca po 10dkg na kostičky nakrájené čerstvé, oblanžírované v sladkokyselém nálevu
  • 2-3 oloupaná, na kostičky nakrájená šťavnatá sladko kyselá jablka - (vhodný druh je Delicius)
  • 2-3 na kostičky nakrájené sterilované sladkokyselé okurky na kostičky nakrájené: 1 čerstvá paprika a 1 čerstvé rajče
  • 1 lžička nasekaných kapari na kořeněnou majonézu: 1-2 balení sojanézy (lze i tofunéza)
  • lžíce plnotučné hořčice
  • lžíce kečupu (může být i pikantní)
  • lžíce sojové omáčky
  • lžička bílého pepře
  • lžičky zázvoru
  • lžičky nasekané nebo sušené bazalky
  • sůl dle potřeby (lepší je ovšem vegi vegi bez glutamanu)
  • 1-2 lžičky mletého cukru
  • 1-2 lžíce citrónové šťávy
  • 1-3 mladé cibulky nadrobno nakrájené
  • lze přidat pro vylepšení i 1 balení na nudličky nakrájeného vlašského bezmasého salámu

zkrátka se fantazii a ingrediencím meze nekladou - vše dle vlastní chuti

Vše smícháme ve velké míse zamícháme do toho v menší misce připravenou smíchanou kořeněnou majonézu a zbytek po ochutnávání necháme aspoň 1-2 hodiny odležet v lednici k podávání ke štědrovečerní večeři spolu s vegerybou.

Recept zaslala Marie Hanková, díky Majko! Nahoru


Houbový kuba

  • 1 balení malých krupek
  • 1 hrneček sušených hub
  • 1 stroužek česneku
  • kmín
  • sůl
  • Houbový bujón
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička MAGGI Harmonie Chuti

Malé krupky uvaříme ve vodě s troškou soli, kmínu, houbovým bujónem a lžící oleje. Sušené houby namočíme, nasekáme na malé kousky a podusíme na oleji. U vařené scezené kroupy smícháme s houbami, přidáme MAGGI Harmonie Chuti, trošku soli, stroužek rozmačkaného česneku, můžeme dochutit i pepřem nebo tymiánem. Vzniklou hmotou se naplní vymazaný pekáč a v rozpálené troubě peče asi 30 - 40 minut.

Nahoru

Smažená hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
plátkové mořské řasy (nori či kombu)
olej
sůl
pepř
provensálské koření
mouka
strouhanka

Nejprve z oleje, soli, pepře a provensálského koření vytvoříme marinádu. Touto marinádou potřeme hlívu a necháme pár hodin odležet. Z houby lehce vyždímáme olej. Zabalíme do plátku namočené řasy (nori nebo kombu), obalíme v mouce a strouhance a osmažíme.


Nahoru Přejeme vám krásné Vánoce bez krutosti.