VEGANSKÁ VÁNOČKA

VEGANSKÁ VÁNOČKA

Ingredience receptu: 

300 g hladké mouky, 300 g celozrnné hladké mouky, 1/2 droždí (+ trochu vody + hladká mouka - vše dohromady půl hrnku), 200 g cukru, 1 - 1 a 1/2 hrnku (240-360 g) rostlinného mléka (kokosové, ovesné, rýžové, sojové), šťáva z 1 citronu, 100 g rozinek, 8 lžic tekutého kokosového tuku (cca 100g)

Postup: 

Droždí smícháme s vlažnou vodou a trochou hladké mouky, vytvoříme hustší kaši a necháme ho deset minut odstát, dokud nezdvojnásobí objem.

Mouku smícháme s cukrem a rozinkami. Přidáme vykynuté droždí, citronovou šťávu, kokosový tuk a postupně rostlinné mléko. Poctivě vypracováváme těsto. Pokud by bylo moc řídké, přidáme trochu mouky a pokud by se drolilo a nedrželo, přidáme trochu rostlinného mléka. Vymíchané těsto necháme kynout 1-2 hodiny dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Když je těsto vykynuté je na čase uplést vánočku (z uvedeného množství lze uplést jednu velkou nebo dvě menší vánočky). Těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na požadovaný počet kusů a každou část těsta pomoučíme, aby se s ní při pletení dobře pracovalo. Z každé části vytvoříme na pomoučené ploše "provaz" požadované délky a dle libosti spleteme vánočku.
Já pletu zjednodušenou vánočku jen se dvěmi, případně třemi patry přičemž spodní patro je ze tří pramenů spletených do jednoduchého copu, na něm vrtule ze dvou pramenů a občas nahoru dávam ještě jeden samostatný pramen. Nejlepší je plést vánočku už na podložce na pečení, nemusíte jí pak složitě přemisťovat.

Upletenou vánočku pečeme 20-30 minut při 180°C. Před vytažením z trouby do vánočky zapíchneme špejli - pokud je špejle po vytažení suchá, je hotovo.

Zdroj receptu: Veggie Fish